martes, 31 de agosto de 2010

El Teatre

.
El teatre de Baetulo no aprofita elements topogràfics existents, com un turó o una muntanya, per tal d’estalviar despeses, sinó que s’integra amb subestructures per ser incoporat a la trama urbana, en una zona propera al fòrum. Era per tant, un edifici amb vocació de contribuir de forma trascendent a la monumentalització de la ciutat. A més la seva ubicació, propera al fòrum i també possiblement a una porta d’entrada a la ciutat que estaria situada en la confluència dels carrers de Barcelona i Quintana Alta, afavoriria l’accés del públic extern, sense crear gaires interferències amb la vida urbana.
D’acord amb el que es coneix actualment, es pot dir que el teatre de Baetulo seria un edifici de 44m de diàmetre, amb 22 grades i amb una capacitat que oscil•laria entorn dels 1.700 espectadors.
A més, la seva situació prop del fòrum, el devia fer visible tant des de la Via Augusta, com des dels afores de la ciutat i també des del mar.
Pel que fa a la seva datació, actualment, encara és impossible aclarir amb exactitud la data de construcció d’aquest jaciment, ja que molts dels fonaments del teatre es troben encara soterrats en l’urbanisme actual de la ciutat.
No obstant això, els arqueòlegs, mantenen certes hipòtesis que asseguren que el teatre de Baetulo, podria haver sigut construit durant la primera meitat del segle II dC. Però, aquesta és una proposta absolutament hipotètica, i l’adscripció cronològica del teatre tan sols es podrà conèixer a mesura que es realitzin noves intervencions arqueològiques.
Per totes aquestes raons, el teatre de Baetulo, que es tracta del segon teatre localitzat a Catalunya, desprès del de Tarraco, l’actual Tarragona, capital de la província Hispania Tarraconensis, devia ser una peça clau en l’organització de l’espai urbà i un important element d’organització de la vida no tan sols social, sinó política i religiosa, que posa en manifest la rellevància de la ciutat romana de Baetulo.

.

No hay comentarios:

Publicar un comentario