domingo, 26 de septiembre de 2010

La museïtzació de Baetulo

.
Les termes romanes, conservades al subsòl del Museu són les restes més ben conservades de Baetulo, mentre que en el subsòl de la plaça de Font i Cussó, descobert molt més tard, es testimonien una sèrie de carrers i botigues que, al segle I a.C., havien format part, amb les termes, d’un únic conjunt, situat a l’entorn del fòrum de la ciutat. Per aquest motiu, el Museu va decidir connectar aquests dos sectors i crear un únic espai visitable, que fes més comprensible aquesta part de la ciutat romana.

Un projecte iniciat als anys 90

Amb la finalitat d’unir els dos espais, entre el 1999 i el 2003, l’Ajuntament va adquirir els patis interiors dels edificis situats al número 45 de la Via Augusta i al número 3 del carrer de les Termes Romanes, a més del soterrani d’aquest darrer immoble.

L’any 2005: L’impuls definitiu

El 2005, cinquantenari del descobriment de les termes i de la fundació del Museu, es donà un nou impuls a la posada en valor de la ciutat romana de Baetulo, i amb la implicació de la Generalitat de Catalunya, i de la Diputació de Barcelona, es va iniciar la renovació museogràfica de les Termes, i la museïtzació del Jardí de Quint Licini (2007) de la Casa dels Dofins i del Conducte d’Aigües (any 2008).

2008-2009: Fase 1 de les obres, la connexió

El Museu ha treballat els darrers anys en el Projecte de Connexió del subsòl de l’edifici del mateix Museu (termes) amb el de la plaça de Font i Cussó (decumanus) i, un cop fetes les esmentades expropiacions, el 2007 es va aprovar el projecte, que és cofinançat per l’Ajuntament i la Generalitat, projecte que s’està executant des del juny de 2008 i que s’acabarà al juny d’aquest any 2009.

2009: Fase 2 de les obres, l’accessibilitat

Mentre es desenvolupaven les obres de connexió, el Museu estava treballant en un projecte per fer accessibles les termes a les persones amb mobilitat reduïda.
Aquest Projecte d’Accesibilitat al Conjunt Monumental de Baetulo va ser aprovat per l’Ajuntament al desembre de 2008 i seleccionat per ser subvencionat amb el Fons Estatal d’Inversió Local 2009 (l’anomenat “Plan Zapatero”).
Per executar-lo, l’Ajuntament adquireix la planta soterrani de l’edifici de Via Augusta, 45. Les obres es varen realitzar des d’aquest mes d’abril fins al mes de desembre de 2009.

La museïtzació

Actualment el Museu està treballant en el Projecte de Museïtzació de tot aquest espai. L’execució d’aquest projecte es realitzarà durant aquest any 2010. L’obertura del nou espai museïtzat, de prop de 3.500 m2, es farà a la tardor/hivern de 2010, amb motiu dels actes de Badalona, capital de la Cultura Catalana.
.

No hay comentarios:

Publicar un comentario