martes, 21 de septiembre de 2010

La Tabula Hospitalis

.
Taula de bronze en molt bon estat de conservació. Medeix 45 cm de llargada, 37 cm d’amplada i 4 mm de fondària. El seu pes és de 6,050 grams. Va ser trobada el dia 9 d’abril de 1934 per l’arqueòleg badaloní Joaquim Font i Cussó, durant la jornada d’excavacions que es portava a terme a la part baixa del Clos de la Torre, a l’actual Plaça de l’Obisp Irurita. Va aparèixer en els estrats més profunds d’una estança situada al límit NO de la excavació realitzada als extramurs del recint de l’oppidum republicà.
Les tabulae eren documents jurídics en forma de plaques de bronze, que testimoniaven pactes entre una comunitat i un patronus que es comprometia a protegir-la, mentre l’altra part li corresponia amb un cert vassallatge.
Particularment, la tabula hospitalis de la ciutat de Baetulo, feia referència al pacte d’hospitalitat i patronatge celebrat el 8 de juny de l’any 98 dC., entre els baetulonesos i Quint Licini Silvà Granià, fill d’un cavaller de Tarraco, que pertanyia a una gran familia relacionada amb la prefectura del territori de Baetulo, i que va ocupar diversos càrrecs polítics, entre els quals destaca el de cònsol, l’any 106.
La tabula, de bronze, es troba actualment exposada al Museu de Badalona.

TRADUCCIÓ

Essent cònsols l’emperador Nerva Cèsar Trajà, August Germànic, per segona vegada, i Cai Pomponi Pius, el dia sisè dels “idus” de juny, els baetulonesos de la Hispània Citerior varen fer pacte d’hospitalitat amb Quint Licini, i el varen adoptar com el seu patró i el dels seus descendents. Quint Licini va acollir en la seva fe i clientel•la, i en la dels seus descendents, els baetulonesos de la Hispània Citerior, i els fills i descendents d’aquests. Efectuà el pacte (en nom dels baetulonesos) el legat de Quint Cecili Tèrtul.

8 de juny de l’any 98 dC.

.

No hay comentarios:

Publicar un comentario