jueves, 2 de septiembre de 2010

El jardí de Quint Licini

.
En el soterrani de l’actual número 3 de la plaça de l’Assemblea de Catalunya, es va descobrir, l’estany, conservat gairebé complet, del jardí d’una gran casa de Baetulo. Aquesta piscina estava situada al mig d’un pati o peristil d’una casa construÏda sobre la primitiva muralla, quan aquesta ja estava enderrocada, en època d’August. El fet d’haver-se trobat, en anteriors excavacions, en una de les habitacions d’aquesta domus la Tabula Hospitalis, datada el 8 de juny de l’any 98 dC., on es transcriu el pacte entre baetulonenses i un membre de la família Licínia, Quint Licini Silvà Granià, patró de la ciutat, permetria relacionar aquest personatge amb la propietat de la casa esmentada.
L’estany presenta una forma rectangular amb l’eix major orientat SO-NE, i fa 13,30 m de llargada per 6,30 m d’amplada, amb dues exedres semicirculars de 3m de diàmetre a cadascun dels extrems. La seva profunditat oscil•la entre 1 m i 1,22 m. El seu fons impermeable és pavimentat amb opus signium i les parets estan enlluïdes. A la unió de les parets amb el paviment hi ha una motllura en forma de mitja canya, típica de les construccions d’aquesta època que han de contenir aigua.
Gràcies a les anàlisis arqueobotàniques i de pol•len realitzades en aquest indret, s’ha pogut conèixer la vegetació que hi havia hagut. La troballa de restes de plantes i arbres de grans dimensions, ajuden a fixar la grandària d’aquest espai.

.

No hay comentarios:

Publicar un comentario